Hoe vind ik talent..?
Hoe vind ik talent..?
Anno 2021 is er schaarste op de arbeidsmarkt en zoeken organisaties en ondernemingen stad en land af om talent te vinden. Ze hebben hierbij de vraag: ‘Hoe vind ik talent voor mijn onderneming?’
Jonge mensen die nog niet afgestudeerd zijn worden door werkgevers verleidt met een goed salaris, klinkende arbeidsvoorwaarden en een prachtige leasebak. Ondanks dat jonge mensen zeker in deze tijd ook ambitieus zijn, stellen zij zich toch anders op de arbeidsmarkt op. Jonge mensen zijn zeker bereid om ‘hard’ te werken, maar ze zijn minder bereid om ‘lang’ te werken. Door deze opstelling om korter te willen werken wordt de productiviteit, in de uren dat ze willen werken, belangrijker. Jonge mensen willen geen werkweken van 50 of 60 uur meer maken. Jonge mensen willen voldoende vrijetijd over hebben om met vrienden te kunnen chillen..!
De 'nieuwe vorm' van productiviteit
Doordat er sprake is van schaarste aan productie-uren wordt de focus op productiviteit belangrijker. Organisaties zullen, bij het zoeken naar nieuw personeel, meer aandacht moeten geven om het juiste talent te zoeken die in minder uren de benodigde productiviteit kan leveren. De productiviteit en het daaraan gekoppelde talent zal centraal komen te staan in het vinden van nieuw personeel.
De mate van productiviteit heeft alles te maken met werkplezier. Is het werkplezier laag, dan is de productiviteit ook laag. Is het werkplezier hoog, dan is de productiviteit ook hoog. Vele onderzoeken tonen telkens hetzelfde aan: productiviteit gaat 1:1 hand in hand met werkplezier..!
Hoe kan je de productiviteit verhogen..?
Omdat onderzoeken uitwijzen dat er een direct verband bestaat tussen productiviteit en werkplezier, zullen organisaties op zoek moet gaan naar elementen die het werkplezier verhogen.
Zoals ook vele onderzoeken hebben aangetoond wordt het werkplezier NIET bepaald door het salaris of de vette leasebak. Een goed salaris en een vette leasebak zijn hygiëne factoren. Een hygiëne factor is voorwaardelijk om überhaupt een kandidaat die talent heeft aan te kunnen nemen. Maar deze hygiëne factoren hebben uiteindelijk geen invloed op het werkplezier. De grote vraag blijft over welke elementen dan WEL het werkplezier verhogen..?
Welke elementen verhogen het werkplezier..?
Hoe simpel het ook klinkt, werkplezier wordt veroorzaakt door het benutten van de talentkenmerken van een persoon. Met andere woorden kan je zeggen dat een persoon direct werkplezier ervaart als hij die dingen kan doen waar hij van nature voor is uitgerust. De scope van deze blog staat niet toe dat we hier uitgebreid op in gaan, maar eenvoudig gezegd komt het op het volgende neer.
Ieder persoon heeft van nature een talentpatroon. Gelijktijdig kan je ook zeggen dat alle talentpatronen verschillend zijn. Het is dus zaak om de persoon met het juiste talentpatroon te vinden. Resumé: Er is dus alles aan gelegen dat organisaties personen te zoeken die over een talentpatroon beschikken welke in hoge mate overeenkomt met het talentpatroon die nodig is in de job..!
Wat is het talentpatroon van een job..?
Tja, zou je zeggen daar vraag je me wat. Troost je je bent niet de enige..! Meer dan 90% van alle HR specialisten en headhunters zullen het antwoord op deze vraag schuldig blijven. Toch is het antwoord op deze vraag essentieel om de juiste persoon met het juiste talentpatroon te kunnen vinden..!
In mijn praktijk merkte ik dat op vele vacatures personen solliciteerde die we eigenlijk niet zochten. Hoe zat dat..? T.a.v. de concrete eisen zoals opleiding en ervaring voldeed meer dan 80% van de sollicitanten. Het kiezen van kandidaten voor het eerste gesprek is dus doorgaan een subtiel proces. Maar wat bleek, dat ruim 80% van de sollicitanten niet aan het profiel van wat we zochten voldeed. Dit riep de vraag op ‘wat gaat er mis in het proces?’. Eenvoudige analyses toonde aan dat de ‘fout niet bij de sollicitanten lag, maar bij de vacature tekst..!
Hoe stel je een talentpatroon van een job op..?
Het was een hard gelach toen we er achter kwamen dat het de vacature tekst was dien niet ‘scherp’ was. Dit brengt mij tot de al oude uitspraak: ‘als je niet goed weet wat je zoekt, is de kans klein dat je gaat vinden wat je zoekt..!
In 2009 ben ik, samen met partners, het avontuur aangegaan om instrumenten te bouwen die eenvoudig de talentkenmerken van een job kunnen vaststellen. Het duurde twee jaar voordat we de eerste scan operationeel hadden. En met succes, want het was direct raak..! Nu 10 jaar en meer dan duizend talentprofielen later kunnen managers, HR specialisten en headhunters, met de online scans, de objectieve talentkenmerken van een job eenvoudig vaststellen.
Samenvatting:
Beschik je eenmaal over de TALENTKENMERKEN van de job, dan weet je WAT je moet zoeken en kan je SNEL en EFFECTIEF de kandidaat vinden die over het juiste talentenpatroon beschikt..!